Jag vill....

Säkerhetskultur

På Toyota lever och andas vi en säkerhetskultur i allt vi gör.
Säkerhet är vår högsta prioritet. Vårt mål är noll trafikolyckor i ett samhälle där människor kan röra sig fritt och säkert. Denna ambition kräver ett övergripande tillvägagångssätt som sträcker sig bortom bil- och vägsäkerhet för att inkludera övergripande säkerhetsmedvetenhet och utbildning.
  • Säkerhet är förankrat i vår DNA


    Säkerhet har alltid varit en integrerad del av vår företagskultur. Redan 1938 lanserade Toyota Motor Corporation i Japan en säkerhets- och hälsokommitté och organiserade aktiviteter under Säkerhetsveckan. Under mitten av 1900-talet anpassades faciliteter för att uppfylla allt strängare säkerhetsstandarder och protokoll. Från 80-talet och framåt fokuserades kampanjer på att förebygga allvarliga olyckor.

    Initierat i januari 1992 täcker STOP6-initiativet de sex punkterna i Safety TOYOTA 0 (Zero Accident) Project, inklusive olyckor orsakade av (1) rörliga maskiner, (2) tunga objekt, (3) kontakt med fordon, (4) fall, (5) elektrisk stöt och (6) höga temperaturer. Med en tydlig referens i Toyotas globala vision från 2011 kommer säkerhet säkert att förbli förankrat i vår företagskultur.

“Mitt säkerhetsåtagande är att leda en säkerhetskultur som prioriterar säkerhet, mångfald, jämlikhet och inkludering över alla Toyotas verksamheter i Europa”

Matt Harrison, Chief Operationg Officer Toyota Motor Europe
  • Dojo - ett viktigt säkerhetsvapen


    Vår säkerhetskultur definieras inte av det vi säger, utan av det vi gör. Det är därför våra centrala logistik- och tillverkningsanläggningar har en så kallad ”dojo” på plats. Dojo är japanska för ”en träningslokal för fördjupat lärande”. Nya medarbetare på Toyota genomgår vanligtvis ett omfattande utbildningsprogram innan de sätter foten på arbetsgolvet. I dojon omsätts teori i praktik. Det är där våra medarbetare lär sig allt de behöver veta om arbetsplatsens säkerhet på ett mycket visuellt och effektivt sätt.

Intryck av en dojo-yta


  • Varför är det viktigt att bära säkerhetsglasögon som sitter tätt mot ansiktet? Eftersom det förhindrar att gnistor eller spån som frigörs vid arbete med en såg kommer in i ögonen.

  • Ergonomi är en central del av förebyggande säkerhetsträning och omfattar hur man säkert lyfter laster genom att hålla ryggen rak och placera fötterna korrekt.

  • Anställda som inte är övertygade om vikten av säkerhetsskor brukar oftast bli det efter att ha sett en demonstration med en krossad burk under utbildningen.

  • Gångområden är systematiskt avgränsade med grindar för att separera fotgängare från fordon som rör sig i området.
  • Var vaksam för säkerhetsrisker 

    Utbildning är ett effektivt sätt att introducera säkerhet, men det är inte tillräckligt för att hålla ämnet i fokus i det dagliga arbetet. Påminnelser, helst visuella, är nyckeln. I våra verksamheter i Storbritannien till exempel höjer en säkerhetskalender med dagliga säkerhetstips medvetenheten. Det kan handla om ergonomi, förebyggande övningar, övergripande välbefinnande och hälsa, säkerhetsverktyg samt procedurer. I hela Toyota i Europa är oktober säkerhets- och välbefinnandemånaden. Varje år lanseras en kampanj över alla våra europeiska anläggningar för att kontinuerligt förbättra och säkerställa säkerheten på arbetsplatsen.

  • Total hälsa och välbefinnande 

    Vi kan bara få fram det bästa hos människor i en miljö där de känner sig trygga att arbeta. Säkerhet och övergripande hälsa och välbefinnande går hand i hand. Det är allmänt erkänt att vi i dagens moderna livsstil är mer benägna till stress, och stress kan påverka människors fysiska och mentala välbefinnande. På Toyota implementeras många förebyggande program för att minska stress genom coachning av anställda. Åtgärder vidtas för att uppmana människor att flagga problem i ett tidigt skede så att de kan åtgärdas snabbare. Mer än någonsin behöver vi bry oss om varandra.