På med vinterdäcken
Dubbdäck är tillåtna från 1 oktober till 15 april. Från 1 december till 31 mars är vinterdäck lagstadgat om vinterväglag råder. Lagen kräver ett mönsterdjup på minst 3 mm men för ett säkert väggrepp rekommenderas 5 mm. Med rätt lufttryck får du såväl god väghållning som låg bensinförbrukning. Bra däck är dessutom en billig investering i din och dina passagerares säkerhet.
Lys upp i mörkret
Den mörka årstiden gör det extra svårt att urskilja vilken typ av fordon du möter. Ännu värre blir det om medtrafikanten bara har ett ljus. Ett klokt tips är att alltid byta ljus parvis. Har en lampa gått är sannolikheten stor att även den andra snart slocknar. Genom att byta båda får du dessutom samma ljusbild från dina lysen.
Skydda interiören
Skydda interiören i din Toyota från vinterns slask och smuts med ett urval av textil- eller gummimattor och en måttanpassad bagagerumsmatta.
Bra sikt med ren ruta
Vintervädret ställer också större krav på din vindruta. För att din sikt ska bli optimal, inte minst på mörka vägar, måste vindrutetorkarna jobba för fullt och torkarbladen slits därför snabbare. Se därför till att du har fyllt på ordentligt med spolarvätska och var extra noga med att kontrollera och byta dina torkarblad ofta.
Spade och reflexväst
När snön vräker ner är det bra med extra utrustning i bilen. En spade i plast tar ingen plats men hjälper dig om din bil t ex blivit inplogad. Se över standardutrustningen inför vintern: spade, skrapa, snöborste, reflexväst och bogserlina.
Halkträning
Halka kommer ofta plötsligt. Svart is kallas det när du ser asfalten men inte isen. Det är lätt att missbedöma faran så öka avståndet till nästa bil. En bra idé är att förbereda dig genom att boka in en runda på en halkbana. Med övning är det lättare att behålla lugnet i en oväntad situation.
Fyll på glykol och spolarvätska som tål låga temperaturer
Motorn kräver tillräcklig mängd glykol i kylarvattnet för att klara de riktigt låga temperaturerna.
Ta det lugnt och gunga dig loss
Det kan hända den bästa av förare att man slirar eller kör ner i diket. Att spinna med däcket skapar bara mer is och gör det svårare att ta sig loss. Gunga loss bilen istället. Lägg i 2:an, gasa försiktigt och vrid på ratten. Testa nya spår. Sand, granris, aska eller annat lämpligt framför de drivande hjulen ger fäste.
Håll rätt hastighet
Tänk på att anpassa farten efter väglaget. Rätt hastighet sparar dessutom bensin och miljö. I mörkret blir omgivningen svårare att läsa av. Med extra säkerhetsavstånd, bra vindrutetorkare och rena strålkastare ökar du din säkerhet och sikt rejält.
Friskt batteri och motorvärmare
Kallstarter sliter på din bil. Redan när temperaturen går ner under 10 grader vinner du och omgivningen på att motorvärmaren står på en timme innan färd. Utsläppen från en kallstart motsvarar nära tre mils körning med varm motor. En varm motor drar dessutom mindre bränsle än en kall. En motorvärmare kan sänka bränsleåtgången med 0,7 dl per kallstart för en ordinär bil med katalysator.
Boka en vinterkoll hos din Toyotaverkstad
Regelbunden service gör att du får en bil som startar i alla väder. Boka en tid så ser vi till att din bil är startklar och säker oavsett vad termometern visar i vinter.